Η Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βογατσικό, βρίσκεται δύο χιλιόµετρα νοτιοανατολικά απ’ το χωριό Βογατσικό ,σε μία πολύ ιδιαίτερη και όμορφη τοποθεσία. Σύµφωνα με την παράδοση η εκκλησιά χτίστηκε ύστερα από την ανεύρεση της εικόνας του Αγίου, στα τέλη του19ου αιώνα.

«Το 1882 ένας απλοϊκός και ευσεβής κάτοικος του Βογατσικού, ο Χρήστος Ζαµάνης , οδηγήθηκε µε θαυµατουργικό τρόπο στην ανεύρεση της εικόνας
του Αγίου Κωνσταντίνου, στην περιοχή Γκουλιασιάνο, όπου πιθανό παλιότερα να υπήρχε ναός, αφού εκεί ήταν ένα από τα επτά χωριά που αποτέλεσαν το Βογατσικό. Σύµφωνα µε την παράδοση την οποία σώζει ο Α. Κοροµήλης στο βιβλίο του, για την ιστορία του Βογατσικού, ο Χρήστος Ζαµάνης ως εργαζόµενος στο δάσος δέχτηκε µήνυµα του Αγίου Κωνσταντίνου, που τον είδε σε όραμα, να τον καλεί ξανά να βρει την εικόνα. Ανακοίνωσε στου Βογατσιώτες το ενύπνιο και µε την βοήθεια άλλων, σκάβοντας βρήκαν την εικόνα και άλλα λατρευτικά αντικείµενα, τα οποία µετέφεραν στην ενοριακή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Στο µέρος που βρέθηκε η εικόνα αρχικά χτίστηκε ένα µικρό εκκλησάκι και µε προφορική άδεια του υποδιοικητή Καστοριάς Σαλή Βέη, χωρίς να τηρηθούν οι διατυπώσεις για την έκδοση φιρµανιού, χτίστηκε ο ναός του Αγίου. Ο ναός αποτελούσε εξοχικό προσκύνηµα, στο οποίο συνέρρεαν κάτοικοι όλων των γειτονικών χωριών. Αργότερα απο δωρεές πολλών, συνετέλεσε ώστε ο ναός να αποκτήσει περιουσία και να πάρει τη μορφή μοναστηριού.»

Σήµερα η µονή του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης  είναι γυναικεία μονή και σε αυτήν εγκαταβιώνει η γερόντισσα Φιλοθέη, που µε την συµπαράσταση των Βογατσιωτών αλλά και των κατοίκων των γύρω περιοχών, κρατά τη µονή ζωντανή, διαμορφώνοντας ένα υπέροχο μοναστήρι έχοντας την ίδια μοναστηριακή μορφή όλα τα κτίσματα που υπήρχαν και αυτά που δημιουργήθηκαν έπειτα.Καθημερινά  προσελκύει  κόσμο από όλη την Ελλάδα και αποτελεί θρησκευτικό τουρισμό.

Advertisements