Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και πολλοί ενδεχομένως προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Κάποιοι πάλι, ψάχνουν την ευκαιρία για ένα πέρασμα απ’το χωριό τους, για ξεκούραση, δουλειές αλλά και διακοπές!

Εδώ στο Βογατσικό, οι συγχωριανοί μας που ζουν μακριά, θέλοντας να επισκεφτούν τον τόπο τους, συνδυάζοντας και τις διακοπές την περίοδο του καλοκαιριού, έρχονται να ζήσουν λίγες μέρες ξεκούρασης, ηρεμίας και ξενοιασιάς, αλλά και να συναντήσουν τους συγγενείς και τους συγχωριανούς τους.

Το καλοκαίρι στο Βογατσικό, όπως συνήθως και σ’ όλα τα χωριά διοργανώνονται εκδηλώσεις. Στο Βογατσικό το μήνα Αύγουστο (μετά τις 15 Αυγούστου), για τα Εννιάμερα της Παναγίας γίνονται τα «Δραγούμεια». Οι εκδηλώσεις γίνονται στο προαύλιο χώρο του γυμνασίου σχολείου και η προσέλευση του κόσμου είναι αρκετή, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις, να έχουν καθιερωθεί  και να διαρκούν 4 μέρες με γλέντια, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις κ.α . Τα τελευταία χρόνια η νεολαία του χωριού, αρχισε να διοργανώνει ένα »διήμερο πάρτυ» στον ποταμό Αλιάκμονα, σε ένα υπέροχο μέρος με τη καταπράσινη βλάστηση να σε περικυκλώνει ενώ αντικρύζεις το μαγευτικό τοπίο με το ποτάμι. Βέβαια όλα άρχισαν πολλά χρόνια πριν, όταν οι παππούδες μας στην περιοχή του Σάντοβου, για να γιορτάσουν τα Εννιάμερα της Παναγίας στο εκκλησάκι της Παναγίας, μαζευόντουσαν σε εκείνες τις παραποτάμιες περιοχές λειτουργούσαν την εκκλησία και έπειτα μεγάλες παρέες χωριανών γλεντούσαν με φαγοπότια και χορούς, ανάλογα για εκείνες τις εποχές. Το εκκλησάκι της Παναγίας είναι ένα πολύ παλιό ξωκλήσι που οι κάτοικοι του Βογατσικού συνεχίζουν και λειτουργούν κάθε χρόνο την ίδια μέρα.

Ναι μεν το καλοκαίρι συνδυάζεται με διακοπές σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος ή κάποιο νησί ίσως, αλλά πολλά απ’ τα παραπάνω σε προτρέπουν να επισκεφτείς το χωριό σου και να περάσεις λίγες μέρες απολαμβάνοντας τη ζωή του χωριού. Απ’ την άλλη κιόλας, γλυτώνεις και κάποια περιττά έξοδα που θα έκανες οπουδήποτε αλλού.. Εύχομαι ένα υπέροχο καλοκαίρι σ’ όλους τους Βογατσιώτες, όπου κι αν βρίσκονται και ευελπιστό ένα πολύ όμορφο υπόλοιπο καλοκαίρι!!!

Advertisements