Για το χωριό μας ο λόγος! Για το κάθε ελληνικό χωριό της Ελλάδος. Λίγος χρόνος για να γράψουμε και κυρίως να μεταφέρουμε επιγραμματικά, την απαξιοτική και δραματική εγκατά­λειψη,  χωριών και τόπων της πατρίδος μας. Πριν κάποια χρόνια υμνήσαμε και δοξάσαμε, θρηνήσαμε με σεβασμό, αγάπη και αξίες, τους τόπους αυτούς! Τώρα πλέον με λίγες λέξεις, αναφέρουμε λιγοστά εναπομείναντα κομμάτια από τη ζωή των ξεχασμένων και περιφρονημένων χωριανών, τόσο λιγοστά όπως τα μικρά γράμματα που διακρίνονται ελάχιστα σε έναν ξεθωριασμένο χάρτη άλλης εποχής.

  Τα τελευταία χρόνια τα χωριά μας, μαραζώνουν, ερημόνουν και άλλα δυστυχώς αργοπεθαίνουν. Με αδρές λέξεις, η κατάσταση είναι τραγική. Πολλοί φεύγουν  στα «ξένα» ή για αλλού. Δουλειές δεν υπάρχουν. Οι νέοι φεύγουν για σπουδές και δεν επιστρέφουν. Λίγοι είναι αυτοί που παραμένουν και προσπαθούν να βιώσουν με τα ελάχιστα. Ο ηλιοκαμένος αγρότης,  υπερήφανος  παραμένει εκεί, αλλά κι αυτός ίσως βρίσκεται σε απόγνωση… Οι παλαιότεροι αναπολούν τις παλιές καλές εποχές, που το χωριό έσφυζε από ζωή.

 Οι χωριανοί,  θα πρέπει πλέον να λειτουργήσουν συλλογικά, συνυπεύθυνα και όλοι μαζί!  Προτάσεις  για  ένα καλύτερο αύριο, πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων με κοινούς στόχους.

Επιστροφή λοιπόν, αλλά και στροφή.. στην ποιοτική και κατά Φύση Ζωή!  Στα καλημερίσματα των γειτόνων, στις μυρουδιές και στα χρώματα των λουλουδιών αλλά και στα καμπανίσματα των εσπερινών και των Κυριακάτικων πρωϊνών στην εκκλησία. Η ζωή μας, θα Αλλάξει! Ισως στα αμπέλια καί στα μποστάνια, στους φούρνους ζυμώνοντας ψωμί, στα κοτέτσια και στους στάβλους αλλά και στα καφενεία, πίνοντας κανά τσιπουράκι, αρχίσουμε να συνηδητοποιούμε την πραγματικότητα.

Αρκετά! Ας ενδιαφερθούμε όλοι για ένα καλύτερο μέλλον. Οι λύσεις θα υπάρξουν και θα πρέπει οι χωριανοί να ενδιαφερθούν και να αφουγραστούν για τον τόπο αυτό, χωρίς απότερο σκοπό και χωρίς ατομικό συμφέρον. Οι πολιτικοί ή μάλλον οι πολιτικάντηδες μας επισκέπτονται τις παραμονές των ε­κλογών και μονάχα σε εκδηλώσεις! Λαγοί με πετραχήλια, και μπόλικα θα!
Σχέδια, προτάσεις, κάλπικες υποσχέσεις καί ταξίματα.. μόνο! Υπάρχουν και οι άλλοι πάλι, που νοιάζονται για το ατομικό τους συμφέρον, για τη δική τους προβολή, Για το θεαθήναι! Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο με οργάνωση και θέληση! Οι εναπομείναντες κάτοικοι του κάθε χωριού, να αναλάβουμε οι ίδιοι τις τύχες της ζωής του χωριού μας, δυνατά στα χέρια μας! Ας προσπαθήσουμε γιατί το οφείλουμε αρχικά στον τόπο αυτό, στον ευατό μας και κυρίως στο μέλλον των παιδιών μας.

Advertisements